Management & organisatie
Stichting CBE is een stichting zonder winstoogmerk, opgericht met het doel een inspirerende en ondersteunende omgeving te bieden voor creatieven in Enschede. Ons bestuur bestaat uit vier onbezoldigde leden, elk met specifieke verantwoordelijkheden binnen de organisatie.
We zijn een diverse groep bestaande uit zowel Nederlandstalige als Engelstalige uitvoerend bestuurders met verschillende leeftijden, achtergronden en disciplines. Het bestuur komt twee-wekelijks samen.
Wij geloven in een bottom-up benadering, waarbij samenwerking, creativiteit, technologie en innovatie centraal staan in alles wat we doen. Op deze pagina geven we meer informatie over onze bestuurszaken, werkwijze en de codes.
Bestuur
Het bestuur bestaat uit ervaren personen met een diverse achtergrond in de creatieve industrie, zakelijke wereld en non-profit sector. Ze ondersteunen de visie en missie van de broedplaats en zorgen voor een gezond financieel en operationeel beleid.
Voorzitter: Verantwoordelijk voor het algemene beleid, strategie, en representatie van de stichting. De voorzitter werkt nauw samen met de overige bestuursleden om de doelstellingen van de broedplaats te realiseren.
Penningmeester: Beheert de financiële gezondheid van de stichting. Deze persoon houdt toezicht op de begrotingen, zorgt voor transparante financiële rapportages en zoekt naar mogelijkheden voor duurzame financiering.
Secretaris: Verantwoordelijk voor het documenteren van vergaderingen, beheren van de interne communicatie en naleving van juridische vereisten. De secretaris zorgt ervoor dat de administratie goed op orde is en ondersteunt het bestuur bij dagelijkse taken.
Algemeen Lid: Het algemeen lid ondersteunt het bestuur met verschillende taken en brengt specifieke expertise in op gebieden zoals cultuur, innovatie, of ondernemerschap. Deze persoon denkt strategisch mee over de koers van de stichting en draagt bij aan besluitvorming en projecten, afhankelijk van de behoeften van de organisatie.

Chair
Annebel Bunt

Treasurer
Gustav B. Eckrodt

Secretary
Koen Veldhuizen

General Member
Marcel Bierling
Werkwijze & Codes
Wij hechten veel waarde aan transparantie en betrokkenheid. Daarom werken we met duidelijke communicatielijnen en houden we regelmatig overleg met onze partners, huurders en stakeholders. Door samenwerking, betrokkenheid en gedeeld eigenaarschap, kunnen we samen een veerkrachtige en duurzame creatieve broedplaats kunnen opbouwen.
Stichting Creatieve Broedplaats Enschede onderschrijft de Fair Practice, Fair Governance en Diversiteit & Inclusie codes. De leden van de stichting zijn goed op de hoogte van deze codes en werken er al geruime tijd mee. We zijn ons bewust van de uitdagingen rondom volledige naleving van de Fair Practice Code, vooral binnen de financiële beperkingen van onze nog jonge non-profit organisatie. Toch streven we ernaar deze normen zo goed mogelijk te volgen. Als volledige naleving financieel niet haalbaar blijkt, zullen we onze betrokkenen op een transparante uitleggen waarom dat het geval is en blijven we stappen we nemen om zo dicht mogelijk bij de normen van de code te blijven.
Onze broedplaats en stichting draaien om inhoud, transparantie en respectvolle omgang met elkaar. Bij het plannen van evenementen en projecten reserveren we budget om eerlijke lonen te kunnen betalen. Daarnaast handhaven we de principes van goed bestuur en zullen we deze de komende jaren verder optimaliseren.
We zetten ons in voor een inclusieve omgeving waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt, zowel binnen de organisatie als in de activiteiten die we naar buiten toe organiseren. Ook zien we het belang van een extern vertrouwenspersoon en willen we deze op termijn toevoegen aan onze bedrijfsvoering, wat we zullen bespreken met de toekomstige RvT.
Met onze huidige broedplaatsleden en bestuursleden hebben we afspraken vastgelegd over hoe we transparant en inclusief te werk gaan als stichting. Ons doel is om huurders betrokken te houden bij de organisatie van de broedplaats en de mogeljikheid te geven zich uit te spreken, en mee te beslissen, over de geplande activiteiten en de algemene gang van zaken.
Dagelijks management
We streven ernaar om voortdurend onze werkwijzen, samenwerkingen en creatieve processen te verbeteren. Dit is niet alleen een kernprincipe voor de grootschalige, langetermijnontwikkeling van de broedplaats, maar ook op kleinere schaal, zoals bij individuele evenementen en in het dagelijkse leven binnen de broedplaats, is dit van groot belang. We werken daarom al volgens zorgvuldig ontwikkelde procedures die ons helpen om de kwaliteit van onze activiteiten consistent hoog te houden en maken gebruik van tools die onze procedureontwikkeling en -uitvoering stroomlijnen.
Het operationeel management binnen Stichting Creatieve Broedplaats Enschede is een organisatorisch mechanisme dat we inzetten om een stabiele, toekomstgerichte en flexibele basis van procedures op te bouwen. Deze procedures zijn bedoeld om de organisatorische logistiek van de stichting duidelijk te communiceren, van het bijhouden van archieven en het afhandelen van contracten en overeenkomsten tot het ontwikkelen van procedures voor de activiteiten van de broedplaats. Op dit moment maakt de stichting al gebruik van en optimaliseert ze regelmatig de onderstaande operationele procedures:
Het dagelijks management van de broedplaats bestaat uit een klein, toegewijd team dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van de dagelijkse operaties, het coördineren van evenementen en het beheren van de werkruimtes. Dit team zorgt ervoor dat de visie van de broedplaats tot leven komt door constant in contact te staan met de huurders, partners en bezoekers.
Community Manager: De schakel tussen de huurders en de organisatie. De community manager zorgt voor een levendige sfeer binnen de broedplaats, organiseert netwerkbijeenkomsten, en ondersteunt nieuwe bewoners bij het integreren in de community.
Event Coördinator: Verantwoordelijk voor het plannen en uitvoeren van onze programma’s en evenementen. Van workshops tot exposities, de event coördinator zorgt ervoor dat alles soepel verloopt en dat alle bezoekers een inspirerende ervaring hebben.
Facilitair Manager: Beheert de faciliteiten van de broedplaats, zorgt voor onderhoud van de ruimtes en regelt dat de technische infrastructuur goed functioneert. Dit zorgt ervoor dat zowel de werkruimtes als publieke ruimtes optimaal gebruikt kunnen worden.
De kernrollen zoals de community manager, operational manager en ondersteuning van de event manager, zijn essentieel voor het succes van de broedplaats, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor het coördineren van activiteiten, het onderhouden van partnerschappen, en het waarborgen van de kwaliteit en consistentie van het programma.
De bovenstaande functies worden bezoldigd wanneer er zicht is op aanvullende financiële ondersteuning bij het uitvoeren van ons programma. In dit geval wordt er met betrekking tot de financiële verdeling tussen personeel en programma een strategische keuze gemaakt waarbij het waarborgen van een duurzame groei van de broedplaats te voorop staat.